To byste měli. Právě tam se totiž nachází Farma Držovice, která je proslulá po celé České Republice svými výbornými domácími sýry a jogurty z kozího, ovčího a kravského mléka.

Na podzim roku 2001 zakoupila rodina Laušmanových bývalý sudetský velkostatek, který sloužil v době komunismu jako stanice pro traktory. V době koupě nebyla usedlost v příliš dobrém stavu a Laušmanovi měli pramálo zkušeností a tak, jak sami říkají, byly jejich začátky spíše úsměvné a chaotické.7535959836_cd0c1f3a11_b

V roce 2004 už začali na farmě s dojením koz a o rok později s výrobou sýrů z kozího mléka. Neměli to tehdy lehké. Bez informací na internetu, diskuzních fórech a skupin na sociálních sítích. Navíc pouze v kuchyni, bez jakéhokoli profesionálního vybavení. Ale nakonec se povedlo a vyrobili svůj první čerstvý kozí sýr. Ambice ale měli mnohem vyšší a tak čerstvý sýr považovali jen za první z mnoha výrobků. A to se jim postupem času i splnilo. Ale nepředbíhejme.

V roce 2006 přikoupili východofríské ovce a rozšířili tak svůj chov. Z dotací evropské unie pak v příštích dvou letech postavili stáj pro kozy a ovce, dojírnu, sýrárnu a čističku odpadních vod. V lednu roku 2009 konečně přišla dlouho očekávaná kolaudace a od té doby se výroba nezastavila. Jediný problém byl v tom, jak dostat výborné domácí mléčné výrobky (od roku 2010 dokonce v Bio kvalitě) ke koncovému zákazníkovi? Odpovědí byli farmářské trhy v Klánovicích, kde výrobky sklidili veliký úspěch a zpočátku nedůvěřiví prodejci zdravé výživy začali mít zájem je prodávat i ve svých kamenných obchodech.

Výrobky z Farmy Držovice pocházejí výhradně z jejich vlastních koz a ovcí, jen mléko kravské vykupují z nedaleké ekofarmy. Veškerá výroba vyjma pasterace mléka je ruční, specializují se na výrobu dlouhozrajících sýrů a v poslední době i sýrů s bílou plísní.

Pokud tedy budete mít do Držovic cestu, určitě neprohlupte a na farmě se zastavte. Stále u nich totiž funguje prodej ze dvora jako v dobách jejich začátků.